Tiel,
12
oktober
2012
|
08:51
Europe/Amsterdam

BKR Hypotheekbarometer: ruim 72.000 huiseigenaren met een betalingsachterstand op de hypotheek

Het aantal betalingsproblemen op de hypotheek is in 2012 verder toegenomen. Op dit moment hebben 72.367 huiseigenaren moeite om hun hypotheek te betalen. Een stijging van bijna 10.000 achterstanden sinds 1 januari 2012. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse BKR Hypotheekbarometer.

Verwachting eind 2012
Op basis van de laatste cijfers verwacht BKR dat het aantal huiseigenaren met betalingsproblemen op de hypotheek, aan het eind van dit jaar op zo’n 76.000 uitkomt. Hoewel het probleem procentueel beperkt is, is het een serieus signaal. ”Een hypotheek niet betalen, is een van de laatste dingen die je doet. Daar is waarschijnlijk al veel andere ellende aan vooraf gegaan”, zegt Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR. “En vlak ook de gevolgen van een gedwongen verkoop niet uit. Door de dalende huizenprijzen staan steeds meer huizen onder water.”

Vroegsignalering
De schuldenproblematiek in Nederland stijgt al jaren. De meeste betalingsachterstanden doen zich voor bij de belastingdienst, nutsbedrijven, woningcorporaties en ziektekostenverzekeraars.
“Op al deze betalingsachterstanden heeft BKR geen zicht. Bij ons aangesloten kredietverstrekkers zien deze dus ook niet als iemand bij hen voor een lening aanklopt.” zegt Van den Bosch. “BKR heeft nu slechts zicht op zo’n 20% van de betalingsachterstanden, dat is te weinig. We moeten snel nieuwe wegen inslaan, zoals vroegsignalering, om mensen te helpen.”

Over de BKR Hypotheekbarometer
De BKR Hypotheekbarometer is een meetinstrument dat trends en ontwikkelingen laat zien in het betalingsgedrag van Nederlandse hypotheeknemers. De onderzoekspopulatie betreft alle consumenten die staan vermeld in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI), dat door BKR wordt beheerd. Er wordt van een betalingsprobleem gesproken bij een betalingachterstand van meer dan 120 dagen op een lopend hypotheekcontract.

De BKR Hypotheekbarometer wordt twee keer per jaar uitgebracht. De volgende editie verschijnt in april 2013.
 

Boilerplate

Over BKR
BKR is een stichting met een maatschappelijke doelstelling zonder winstoogmerk. In het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) beheert BKR de gegevens over afgesloten kredieten. Ook worden betalingsachterstanden op hypotheekcontracten geregistreerd. Aangesloten organisaties als banken, hypotheekverstrekkers en creditcardorganisaties raadplegen BKR om hier inzicht in te krijgen. Ook consumenten kunnen hun eigen gegevens bij BKR inzien. De missie van BKR is het beperken van krediet- en betalingsrisico’s en het voorkomen van overkreditering en andere problematische schuldsituaties. Op deze manier draagt BKR bij aan een maatschappelijk verantwoorde financiële dienstverlening in Nederland.

BKR is in 1965 door het financiële bedrijfsleven opgericht en beheert onder andere het CKI. Momenteel bevat deze database gegevens over circa 9 miljoen personen, waarvan 92% zonder problemen de betalingsverplichtingen nakomt. Daarnaast ondersteunt BKR, met behulp van haar infrastructuur en beschikking over grootschalige en privacygevoelige databases, aangesloten organisaties bij het tegengaan van misbruik en fraude in het financiële verkeer. BKR telt 100 werknemers, heeft circa 240 aangesloten bedrijven en is gevestigd in Tiel. Meer informatie vindt u op: www.bkr.nl.

Deel deze release

Laatste nieuws